100% сокове от българска ферма

Всичко за Аронията - Полезни елементи и лечебни свойства

От дълбока древност човек е използвал плодовете не само като храна, но и като лечебно средство. В тази на сока плодовете на аронията са твърде ценни. Самото название арония произлиза от гръцката дума "арос", което означава помощ, полза

Какво растение е аронията

Аронията е вид храст /малко дръвче до 2,5м височина/ с произход от Северна Америка, който в наши дни започва да се отглежда и в България. „Арония“ обикновено се отнася до плодовете, които растат на храста, които представляват малък гроз подобно на чепка. Растението се характеризира с голяма студоустойчивост и взискателност към влажността на почвата, което означава че може да пострада от засушаване в сухи години. Това се отразява на плодовете, които може да не са толкова едри и сочни, както при благоприятна година.

 

Плодовете на аронията

Тези плодове арония консумирани в сурово състояние предизвикват остро изсушаване на устата, затова сока от арония е много по-популярен като напитка и приготвен по-подходящ начин запазва повечето, дори всички, множество ползи и хранителни вещества на плода. От сок от арония може да се приготвят много храни и напитки, като пайове, ликьор и вино от арония, за всеки член на семейството.

Полезни елементи

В плодовете на ценната арония се съдържат, фруктоза, ябълкова и лимонова киселина, никотинова киселина /витамин РР/, аскорбинова киселина /Витамин С/, цитрин /витамин Р/, каротин, фолиева киселина, витамин Е, токофероли, филохин, пиродксин, ниацин, тиамин, рибофлавин, захар, дъбилни вещества, пектин, макро и микро елементи - желязо, манган, йод, кобалт а също така соли на молибдена, бора, мангана и медта. 

  

Какви са лечебните свойства на аронията като суперхрана

Плодовете от арония имат много ползи за здравето, които са доказани с изследвания на хранителното им съдържание и я нареждат като едно от най-лечебните растения. Тези ползи са свързани най-вече с богатото съдържание на полифеноли в плода арония който е с най-високия резултат измежду 143 други растения.

Аронията съдържа много йод /6 пъти повече от касиса/ а по съдържание на витамин С се нарежда до вишната червената боровинка, зимните сортове ябълки като превъзхожда съществено горската ягода, малината и червеното френско грозде. А по съдържание на бета-каротин си съперничи с морковите и облепихата. С лечебна цел плодовете на зрялата арония се използват на първо място като поливитаминозно средство - мощен имуностимулант за цялостно здраве и незаменим антиоксидант. 

Именно високото съдържание на йод я прави подходяща за употреба от хора със заболявания на щитовидната жлеза - тиреотоксикоза. Още против камъни в бъбреците, цистит и треска.

Едно от отличителните страни на сока от арония е завидното количество на витамин Р, /един малко известен витамин/, който спомага за укрепване на капилярите. 

И това не е всичко. Изследвания сочат че сока от арония може да предпази от заболяване на коронарната артерия. То спомага за омекотяване на стените на съдовете, това е важно защото повечето сърдечно съдови заболявания водят до втърдяване на стените на кръвоносните съдове, и по този начин да намали високото кръвно налягане.  Спомага при хипертония 1ви и 2ри стадий.            

За профилактика и лечебни цели се препоръчва аронията да се употребява като свежи плодове, замразени, изсушени, под формата на сок или консерви, екстракт, настойка, под формата на таблетки витамин Р. Варени, плодовете на аронията имат кръвоспиращо и диуретично действие, а изсушени се предписват при дизентерия.  

Сокът от арония

Сокът от арония се добива при отцеждане на преса с добив до 60%. В него съдържанието на витамин Р е около 0,5%. По химически състав и употреба е сходен със свежите плодове. Ако изстстисканите плодове се изсушат се произвежда лекарствена форма от арония - таблетки или прахчета витамин Р, при който съдържанието му е до 20%. 

Употреба на аронията според народната медицина

Аронията е добре известна в народната медицина, която предлага няколко рецепти:

За лечение на хипертония и атеросклероза - плодовете на аронията се стриват със захар в съотношение 700г захар към 1кг плодове. Приема се по 75 - 100г два пъти на ден. Друга рецепта - приготвя се смес от равни части плодове арония, корени от глухарче, равнец и коренища от пирей /троскот/. Една супена лъжица от сместта се прибавя към 200мл вряща вода, престоява 2-3 часа и се прецежда, приема се преди закуска по четвърт чаша. 

При авитаминоза - 1 чаена лъжичка сухи плодове се заливат с 400мл вряща вода и се оставят да престоят 4 часа. Настойката се пие по 1 чаша от 2 до 4 пъти на ден. 

При висока температура се използва аналогична настойка, приготвена от 3 части цветове на арония и 4 части сухи плодове от арония и малина

Начини на консумация на аронията - съвременни изпитани рецепти

Има разнообразни начини за употреба на аронията било то с лечебни цели или просто като енергизираща напитка. Хубаво е да се знае че за да се запазят полезните свойства на аронията тя не трябва да преминава термична обработка.

Сок от арония - може да си закупите готов вакумиран сок от арония от студено пресован свеж плод. Сока е натурален без никакви добавки от вода, захар или консерванти. Поръчайте от тук

Компот от арония - може да се направи като се бланшират и с тях се запълни 1/4 от бурканите. След това се залива със захарен сироп престояват няколко часа и се стерилизират за 10-15 мин. 

Чай/настойка от арония - изсушените плодове се стриват и се заливат с една чаша гореща вода. Оставят се да се запарят половин час. 

 Вино от арония - много лековито за всеки вкус и член на семейството. Може да си поръчате от тук.

 

 Не забравяйте че аронията притежава много здравословни качества и употребата и Ви носи разнообразни ползи, които включват и не само:

  • Цялостен тонус на тялото
  • Очистване на  организма от токсини - антиоксидантно действие
  • Натурален източник на много витамини
  • Общо укрепване на организма - силен имуностимулант

Ако имате въпроси относно аронията, ние сме тук за да ви отговорим. Пишете ни!

 

 НОВО!!! Жабурикането със сок от арония може да предпази от Ковид 19.

ferma-shayen.com