Зарежда...
регистрация Вход

Обадете ни се сега: 0884487626
Email: ferma@ferma-shayen.com
Ясна поляна, общ. Приморско, Виж картата намерете Био Ферма Шайен във Facebook!

За празниците!

Ясна поляна - събития и празници

Ясна поляна  е център с много богат дух и култура. Място в което се спазват традиции обичаи и  отбелязват събития, като най-мащабни и известни са: 

1. Традиционен събор - Събора в Ясна поляна се провежда под покровителството на светците "Св. Константин и Елена". Винаги се провежда първата седмица на месец юни. Подготвя се богата концертна програма и народни борби.

2. Национален Симпозиум по скулптура в дърво - Симпозиума в Ясна поляна се провежда винаги от 12ти до 31ви юли. Тази година ще бъде юбилейна 35 години от създаването и 30то издание. В него участие взимат утвърдени творци одобрени от СБХ/съюз на българските художници/ и финансиран от Община Приморско. В рамките на 20 дни майсторите на длетото под полъха на странджанския вятър и усещайки морския бриз извайват уникални произведения, които красят Ясна поляна и Община Приморско.

3. Детски пленер на изкуствата - успоредно със симпозиума се провежда и детски пленер през месец юли. Целта на пленера е да ангажира и възпита децата в любовта към изкуството на рисуването. Децата са обгрижени от вниманието и любовта на учители - художници.

4.Празник на църквата - всяка година на 15 август се отбелязва празника на нашата църква "Успение Богородично". Празника преминава с празнична литургия за здраве и раздаване курбан на всички жители.

5. Музейна експозиция на "Българската Ясна поляна" - на 15 септември 1998г. е открита лично от пра пра внука на Лев Толстой - Владимир Толстой музейната експозиция в Ясна поляна. В нея са изложени както снимки, вещи, произведения на руския писател така и много снимки, писма, на българските толстоисти, живяли от 1906г до 1908г. в Алан кайряк /старото име на Ясна поляна/. През годините интереса към експозицията се увеличи с пъти както за български така и за чуждестранни туристи.

Провеждат се и българските обичаи кукери, лазарки и коледари. Също отбелязват се и всички официални и национални български празници.

ferma-shayen.com

Вход

регистрация